acheter viagra
Home Reporty Mistrovství ČR v akrobacii Kluzáků Plachtenie trochu inak (23. 6. 2011, 2. deň)

Kto je online

Máme online 1 hosťa 

Prihlásenie





Mistrovství ČR v akrobacii Kluzáků Plachtenie trochu inak (23. 6. 2011, 2. deň)
Napísal Andrej   
Nedeľa, 09 Október 2011 12:04

Ako ste už asi zaregistrovali tak na Slovenskej oblohe sa sem tam objaví vetroň, ktorý sa necháva ťahať do obrovských výšok ako by bol pilot na prvom aerovlekovom sóle a po vypnutí miesto toho aby krúžil na miernych zatáčkach tak sa začne metať v rôznych figúrach a v niektorých prípadoch pristáva skôr ako vlečná. Gratulujem Vám, práve ste videli akrobatický let vetroňa.

 

Toto športové odvetvie je na Slovensku málo rozšírené z veľa dôvodov (nie, že by záujem nebol), ale to by bolo na samostatný článok. Realitou, ale je, že malá skupinka plachtárov sa venuje aj tomuto odvetviu a verí v jeho ďalší rozvoj..

Za posledných 10 rokov sme absolvovali radu Slovenských a Českých súťaží. V posledných rokoch nastal výrazný posun keď náš kamarát Jirko Jeník poskytol jeho vetroň MDM-1 Fox pre tréningy na Slovensku. Nastalo obdobie, keď sme opustili lietanie na L13/23, lietanie na požičaných ASK-21, DG-1001, ... a opustili kategóriu Sportsman. Vstup do kategórie Advanced priniesol úplne iný rozsah akrobacie. Po skúsenostiach na Foxovi som zhodnotil, že sa prvý krát v živote nebojím o lietadlo na ktorom letím akrobaciu. +9/-6, maximálka niečo pod 300km/h a žiadne obmedzenie na lietanie prvkov z Arestiho katalógu (katalóg s akro prvkami) priniesli aj letmý pohľad do Unlimited akrobacie a výrazný výkonnostný posun. Nejdem ďalej rozpisovať detaily tohto pekného športu, iba by som sa zamotal v detailoch a pravidlách a článok by mal rozsah, ktorý by asi nebol na čítanie pri rannej káve. Radšej stručne z diania na MČR v Kolíne.

MČR sa lietajú v kategórii Basic , Sportsman a Intermediate na lietadlách ASK-21 a DG-1001 Aeroklubu Českej republiky a v kategórii Advanced na dvoch lietadlách MDM-1 Fox. Ja a Wilco lietame na Foxe v Advanced. Včera 22.6. sme mali tréningový deň. Zamerali sme sa na let Povinnej a Voľnej zostavy. Aj keď sme mali povinnú natrénovanú z domu, tak let novom prostredí nie je ľahký. Keď sa z 1200m pozriete na vyznačený box, tak máte pocit, že organizátori žartujú. 1000x1000m nie je tak veľa, keď sa pohybujete v rozsahu rýchlostí od 200 do 280km/h a neustále meníte smer. Okrem toho nacvičené orientačne body z domáceho prostredia niekto vymenil, za rovinu a množstvo nič nehovoriacich dedín a netušíte čoho sa chytiť (okrem plachiet na zemi). Ja som za to zaplatil hneď v prvom lete keď som zblbol v strmhlavom lete a netušil do ktorej strany správne otočiť „štvrťku“. No vybral som špatne Jbolo to našťastie v tréningu, ale ta sekunda rozmýšľania znamenala o 100m menej výšky a vyletenie na maximálke. Máte 1000m na to aby ste zaleteli množstvo figúr, každá chyba sa trestá. Nie je to zrovnateľné s 5hod. letom na prelete, ale úroveň sústredenia počas 3 min akrobatického letu je naozaj extrémna.

 

Prvý súťažný deň 23.6.2011 priniesol prekrásne počasie. Dokonca som na Štarte počul pár akrobatov hovoriť o prelete JPrvý deň sa letela Povinná zostava (zverejnená na začiatku sezóny na stránkach FAI). Poobede bola v plánovaná 1.tajná, ktorú miestny riaditeľ varil z prvkov, ktoré sme si nakreslili na rannom briefingu. Hneď v prvej zostave sa ukázala moja neskúsenosť keď som lietal príliš nad hlavami rozhodcov na vonkajšej hrane boxu. „Odmenili“ ma za to fasa penalizáciou, aj tak to je malá cena za to ich bolenie hlavy zo zalomených krkov J. Vilko lietal optimálne a pripravil si peknú východiskovú pozíciu do tajnej. Tajná zostava, je pre každého nová a tým, že sme ju nemohli trénovať tak prináša zaujímavé situácie. Let prvého súťažiaceho všetci pozorujú s ohľadom na spotrebu výšky a znosu v boxe. Včera Martin Muck krásne linkoval a maľoval prvé prvky v tajnej, čo ho nakoniec stálo výšku a posledné prvky musel natlačiť do 300m nad zem. Odmiesol si za to penalizáciu za posledné 3 prvky. Opäť iba malá cena za to, že sa v 2och kukal strmhlav k zemi a nemal čas prvky oddeliť linkou. Toto bola dôležitá informácia a všetci sme hneď vedeli, že hore treba šetriť. Prejavilo sa to hlavne na prvom prvku kde sme vyberali strmhlavý let 3/4te premetom na chrbát s integrovaným výkrutom z chrbta na chrbát. Tu sa ukázalo ako  nevyhnutné  letieť na relatívne vysokých g (6-8) bez povolenia v hornej fáze, kôli nasledujúcemu výkrutu. Výsledok bol, že sme si tam všetci na sekundu pospali. Aj o tomto je akrobacia o poznávaní vlastných limitov počas letu na hraničných hodnotách lietadla. V tajnej sme podali s Vilkom vyrovnaný výkon, čím som sa odrazil po chybách v povinnej z dna tabuľky na 6miesto a Vilko sa udomácňuje na 3tom. Druhý súťažný deň nás čaká Voľna zostava a 2.tajná. Tak držte päste aby sme urobili čo najmenej chýb.

A aby som nezabudol, aj večierky tu sú, ale dnes som vás chcel trošku vzdelať JCelé dianie môžete pozorovať na online TV cez stránku www.strizna.cz. Úroveň prenosu je výborná podľa infa od Rumiora. Začíname v 9.00.